Ce este un sistem de supraveghere video?
Sistemul de supraveghere video (sau CCTV – closed circuit television ) este un sistem de televiziune care operează în buclă închisă. Faţă de televiziunea publică care este disponibilă oricărui individ care are un receptor TV, imaginile obţinute de sistemul de supraveghere video sunt disponibile numai acelora conectaţi în bucla ce au drepturi de acces. Primul sistem de supraveghere video CCTV a fost utilizat în 1950 şi de atunci a devenit un element esenţial în orice sistem de securitate profesional.
În cele mai multe instalaţii “bucla” este o legătură fizică – un cablu purtător de imagini produse de cameră şi înregistrate / vizualizate pe un monitor de supraveghere.

Pe distanţe lungi transmisia pe fibre optice a devenit destul de populară. Totuşi, acolo unde această opţiune este prea scumpă, liniile ISDN, internetul, reţelele private virtuale de tip VPN oferă o alternativă eficienta, în special pentru sistemele ce reacţionează la eveniment.

În afara sistemelor de protecţie a proprietăţii şi a celor de control al aplicaţiilor, sistemele de supraveghere video mai oferă avantaje şi în alte zone cum ar fi:
– Asistarea autorităţilor poliţieneşti în  monitorizarea traficului şi implementarea unor reacţii prompte în caz de urgenţe.
– Asistarea managerilor din industrie în monitorizarea fluxurilor tehnologice, identificarea strangulărilor în producţie şi luarea rapidă a măsurilor corective.
– Monitorizarea mediilor ostile care nu sunt accesibile oamenilor, de exemplu reactoare nucelare, furnale, etc.
Utilitatea sistemelor de supraveghere
Cele mai cunoscute aplicaţii ale sistemelor de supraveghere video CCTV sunt:
–    Controlul traficului;
–    Verificarea alarmelor;
–    Controlul mulţimilor;
–    Evaluarea în cazul asigurărilor;
–    Supraveghere  accesul în zone restricţionate;
–    Controlul angajaţilor;
–    Supravegherea parcărilor;
–    Supravegherea magazinelor;
–    Controlul procesului industrial;

Beneficiile sistemelor de supraveghere video
Sistemele de supraveghere video  oferă o eficienţă sporită şi o detecţie mai rapidă a problemelor; ca rezultat, sistemele CCTV oferă o serie de avantaje precum:
–    reducerea costurilor privind securitatea;
–    răspuns mai rapid în situaţii de criză;
–    identificarea mai uşoară a suspecţilor;
–    un sentiment de siguranţă sporit;
–    simplitatea şi fiabilitate;
–    un control mai bun din partea personalului de conducere al companiilor faţă de proprii angajaţi.